At vinteren er over har også betydd slutten på 2. termin for de som går på barne- og ungdomsskole. Så mens norske barn har begynt på skolen etter en lang sommerferie har skolebarna i Zimbabwe hatt en måneds skolefri. Men skolefri nå i Zimbabwe er veldig annerledes enn sommerferien har vært for de fleste barna i Norge. Når barna i Dopota forlater skolen betyr det en hverdag der alt handler om å finne en måte å overleve på. På skolen er de ihvertfall sikret ett måltid om dagen.

Familiene til skolebarna i områdene Sabona arbeider lever under ekstremt tøffe forhold fordi det ikke kom regn i regntiden, den perioden vi har vinter i Norge. I år er tørken verre enn noensinne og mediene rapporterer om den mest alvorlige tørken på over 10 år. I stedet for å kunne høste mais, korn og grønnsaker er avlinger ødelagt og husdyr dør av sult og vannmangel. Zimbabwe står overfor en sultkatastrofe. De offisielle tallene er at 4-5 millioner trenger matvarebistand, men av erfaring tror Sabona at tallene allerede er høyere – mye høyere. Og de vil stige.

Mange overlever nå takket være ulike organisasjoner som deler ut mat. Om man er heldig spiser man kanskje ett måltid om dagen. Vi hører fortellinger om desperate handlinger – tragiske utveier, alt for å kunne skaffe mat til barna og familien.

Mange har flyttet tiI byene for å finne en jobb, men arbeidsledigheten ligger på rundt 90%. Familier mister hjemmene sine fordi de ikke klarer å betale husleie og andre avgifter. I en liten trang 2 roms bolig bor det 10-15 mennesker som følge av at  familier blir tvunget til å flytte inn hos andre familiemedlemmer. Dette fører igjen til økt smittefare og sykdommer på grunn av underernæring og dårlige hygieniske forhold på grunn av vannmangel.

I Zimbabwe er valutaen US dollar etter den skyhøye inflasjonen og økonomiske kollapsen for noen år tilbake. Da US dollaren kom økte prisene og de har vært stabilt høye uten at inntektene har økt. Med den tøffe økonomiske situasjonen og nedgangstider er det mange arbeidsgivere som ikke betaler ut lønn til ansatte. Mange av de vi i Sabona er i kontakt med har gått mer enn 11 måneder uten å få lønn. Men de velger å bli i jobben fordi håpet om at de kanskje vil få betalt neste måned er stort, og alternativet er så mye verre.

De som er heldig og får utbetalt lønn kan ikke bare gå i banken å ta ut pengene. Det er varslet mangel på penger i landet - og bankene har satt en maksgrense på uttak. Myndighetene har varslet at de skal supplere USD med såkalte “Bond Notes”, noe som har ført til stor motstand hos folket. ”Bond Notes” er en egen valuta som i følge myndighetene skal tilsvare USD, men det er ikke en ordinær valuta som kan veksles eller sammenlignes med annen valuta. Myntene er allerede tatt i bruk.

Hittil i år har hovedfokuset i Sabona vært utdanning og ernæring. Sabona er en politisk uavhengig organisasjon, men alt arbeidet vårt blir påvirket av den politiske og økonomiske situasjonen i landet. Vi jobber for å nå ut til de mest sårbare – og gi de en mulighet til å løfte seg og sin familie ut av fattigdom. I sommer har det stått skrevet litt i både norsk og utenlandsk  media om situasjonen og hva som skjer i landet. De interesserte kan søke opp nyhetsartikler og lese mer om hva som skjer i Zimbabwe. 

Sabona er helt avhengig av pengene vi får fra givere som faste beløp, eller som engangsbeløp, for å fortsette. Tusen takk for at du støtter oss og vårt arbeid. Sammen gjør vi en forskjell!

Varm hilsen fra oss i Sabona