For å gjøre reisen ekstra spennende denne gangen, så skulle vi inn med 30 kofferter fylt med bl.a lesebrett og annet utstyr.

To familier fra Norge har samlet inn penger til en Learning Lab til skolen. Den første av sitt slag i Zimbabwe! Typisk er slikt utstyr noe som kunne blitt knyttet opp mot valget og dermed avvist ved ankomst.

 

Nye tider skyller innover Zimbabwe, mens regnet uteble store deler av regntiden dette året, så er håpet sådd i skrall jord og tålmodige og samtidig ivrige borgere. Det er surrealistisk å oppleve. Aldri før har det skjedd.

At vi nærmer oss ”nok er nok” i rekordfart, samtidig som et hardt prøvet folk som har nok med å overleve fra dag til dag, har fått håp, gjør at vi for første gang ser en ivrighet i øynene, en tro på at håpet denne gangen skal vokse til en blomstrende forandring. 

 

Et ”rosetog” ble skapt da Mugabe gikk av.

Verden ventet blodbad, men folket samlet seg og gikk sammen med militæret i gatene den 27. november 2017. For første gang så vi ansikter fylt med glede og røster som vitnet frihet. Folket er samlet.

Under ett år etter skulle folket for første gang oppleve å gå til valg uten månedsvis med vold, sjikane og drap i forkant av stemmegivningen. Igjen oppleves optimismen, gleden og frihet som det samles om.

Det var en euforisk stemning og alle jeg var med, var skjønt enige om at uansett valgresultat så var dette noe ingen hadde opplevd før. 30. juli ble valget holdt.

I dag foregår det viktigste slaget i retten. Opposisjonsleder Nelson Chamisa har anklaget valgvinner Emmerson Mnagagwa for valgfusk. I ettermiddag skal domstolen kåre en vinner, be om nyvalg eller be om at stemmene telles på nytt. Uansett utfall har Zimbabwe lagt en ny vei. Og det med et reelt håp for fremtiden, et ønske om å samles for å skape arbeidsplasser, mat på bordet og et fritt Zimbabwe.

Zimbabwe er fremdeles et ungt land. Det tar kort tid å rive ned hva som en gang var et velfungerende Zimbabwe, ”The breadbasket of Southern Africa” Det vil ta lang tid å bygge opp igjen. Mens folket står i endeløse køer utenfor banken i håp om å få ut lønn, leter etter mat og medisiner for å overleve, så er det et glimt av det nye Zimbabwe vi var vitne til før valget. Glede og frihet og troen på at man aldri skal ta skritt tilbake. De har kjent i hele kroppen at det faktisk går an å få til en forandring, skritt for skritt.