- Sabona er en motpol til maktesløsheten
- Sabona er en motpol til maktesløsheten og gir meg en sjanse til å gjøre noe som fører til håndfaste resultater, sier ny daglig leder.
Elisabeth Reiersen har ledet Sabona i 4,5 år. Hun gir nå stafettpinnen videre til Aina Gerner-Mathisen.
Elisabeth ledet og holdt Sabona flytende gjennom koronapandemien, en svært utfordrende periode. Sabona Trust fikk rullet ut informasjonskampanjer og vaksiner. Så brøt krigene i Ukraina og Palestina ut, som skapte store ringvirkninger verden over. Til tross for dette, har prosjekter blitt skapt og videreført. Som liten organisasjon kan Sabona lettere endre kurs når nye utfordringer oppstår, samtidig som man er svært sårbar som liten organisasjon økonomisk. Takket være Sabona-familien, de faste giverne og samarbeidspartnere klarer Sabona likevel å utføre livsviktig arbeidet i Zimbabwe.
Vi har tatt en prat med ny daglig leder som skal videreføre det viktige arbeidet:
- Du har nettopp kommet inn i Sabonafamilien, hvilke tanker har du gjort deg den siste tiden om din nye arbeidsplass?
- Det var veldig enkelt å takke ja til jobben som daglig leder av Sabona. Det er en fantastisk organisasjon. Det er litt mirakuløst hva de har skapt sammen med lokalbefolkningen i Zimbabwe.
Jeg var helt solgt etter mine første samtaler med Ynghild. Ynghild, og det hun har fått til i Zimbabwe, er helt rått. Da jeg møtte styreleder Øystein Haslum og resten av styret ble jeg helt sikker i min sak. Dette var mennesker jeg ønsket å bygge sammen med, en organisasjon jeg mer enn gjerne ville jobbe for.
- Hvordan har dine første uker hos Sabona vært?
- Jeg har blitt tatt så godt imot. Ikke bare av Ynghild og styret, men av samarbeidspartnerne, og lokalbefolkningen i Zimbabwe der Sabona har prosjekter. Jeg fikk den mest fantastiske velkomsten jeg noensinne har fått, i Zimbabwe.
- Sabona betyr “Hei!”, og bokstavlig talt «Jeg ser deg» på det lokale språket, ndebele. Det gjennomsyrer hele organisasjonen. Sabona ser individet, og det inkluderer ansatte, samarbeidspartnerne, landsbybeboerne i Zimbabwe. Jeg kan med hånden på hjertet si at de er de mest inkluderende og varmeste menneskene jeg noensinne har møtt.
Det hjelper selvsagt å reise til Zimbabwe med Ynghild. Sabona jobber i et stort område, men hvor enn vi var, var det mennesker som strålte opp da de så Ynghild, mennesker Ynghild kjente, hadde jobbet med, bodd hos, hjulpet, samarbeidet med.
I Zimbabwe så jeg selv hvor stor forskjell Sabona gjør i dette landet som resten av verden nærmest har gitt opp. Ynghild og Sabona gir ikke opp. I 25 år har Ynghild jobbet utrettelig for å bedre levekårene for befolkningen der. Til tross for det som for de fleste ville vært umulige hindringer, har Ynghild og teamet jobbet på. De har trosset hyperinflasjon, manglende funding, sultkatastrofer, politiske systemer, og kulturelle barrierer og skapt Sabona i samarbeid med lokalbefolkningen.
Kjent på maktesløshet
- Hva ser du som dine viktigste arbeidsoppgaver?
- Kanskje den viktigste delen av jobben som daglig leder nå er å finne samarbeidspartnere som kan bygge videre sammen med Sabona.
Sabona er en liten organisasjon som får til store ting, men uten bidragsytere og samarbeidspartnere er vi ingenting. Vi er en privat organisasjon som eksisterer grunnet generøse givere med store hjerter. Min jobb blir å finne de menneskene, de organisasjonene, som ønsker å bidra til et bedre liv for en gruppe utsatte mennesker som er langt vekk fra oss geografisk, men er våre søstre og brødre.
- Sabonas prosjekter er lyspunkter i en mørk verden. De siste årene har jeg følt meg mer og mer maktesløs. Sabona gir meg en sjanse til å gjøre noe som fører til håndfaste resultater. Jeg har sett Sabona og samarbeidspartnerne installere en brønn i en landsby, sett gleden i hele landsbyen når vannet strømmer. Jeg har snakket med beboerne som jublet over muligheten til endelig å kunne anlegge en grønnsakshage fordi de nå får tilgang til vann, kvinner og barn som slipper å gå mange kilometer etter vann, hver dag. Jeg har sett skolebygg fulle av leende barn, barn lent over nettbrett fra samarbeidspartner Leap Learning Norge.
Jeg har besøkt Sabona Development Center, et stort prosjekt som er helt i startfasen.
Her så jeg kyllingoppdrett prosjektet som er gjort mulig med bidrag fra bla. Bekkestua Rotary, ALC, AdminControl, Forte Digital, Lilleberg Eiendom og Elina Kranz og alle Sabonas givere. Et prosjekt som skaper matsikkerhet, bedre helse og ikke minst skaper inntekter til lokalbefolkningen.
Jeg har sett kvinner flette kurver for salg hos Slettvoll. Kvinner som nå tjener penger og kan sende barna på skole. Ingenting av dette hadde eksistert uten Sabona og deres samarbeidspartnere.
StandUpNorge og Latter er eksempler på slike samarbeidspartnere. Et par dager før jeg begynte deltok jeg på StandupAid. Det var helt fantastisk. Fullsatt sal og full jubel. Det er et godt eksempel på hvordan Sabona jobber. Publikum får en fantastisk opplevelse, samtidig som de, komikerne og hele Latter bidrar til en bedre verden.
Tenk at kremen av norske komikere stiller opp gratis for Sabona, og har gjort det i 20 år!
De bryr seg, oppriktig. Flere av komikerne har vært i Zimbabwe flere ganger og jobbet på prosjektene der. Det gjør meg så glad. Jeg møtte flere av pasientene til Ole Soo og Jonas Bergland. De har fått et nytt liv. Sabona sørger for utstyr, medisiner, oppfølging av pasienter i hjelpefondet og en lege som kommer fast til klinikken. Sistnevnte er et direkte resultat av Ole Soo og Dr. Bergland og deres kollegaer i Standup Norge sitt engasjement. Det var fantastisk å være vitne til.
Bakgrunn som leder fra utdannelse og event
Bakgrunnen min hjelper kanskje for å lykkes i Sabona. De siste årene har jeg drevet et eventbyrå. Jeg håper å kunne arrangere givende og morsomme opplevelser for alle våre samarbeidspartnere- og slik kunne finansiere prosjektene våre i Zimbabwe.
Som rektor ved Sonans i 18 år, jobbet jeg med å bygge Sonans og hjelpe mennesker å nå drømmene sine. Jeg håper jeg kan gjøre det samme i Sabona.
Jeg gleder meg enormt til å gjøre dette sammen med alle våre givere og samarbeidspartnere!