Millioner av mennesker i Zimbabwe har ikke tilgang på mat

I et land som er sterkt preget av politisk ustabilitet, klimaendringer, økonomisk usikkerhet - på toppen av utfordringer med Covid-19, sliter en stadig større andel av befolkningen i Zimbabwe med å skaffe mat på bordet. Ifølge FN sine rapporter er Zimbabwe rangert som et av landene i verden med høyest matusikkerhet, dvs. liten eller ingen tilgang på næringsrik mat. Dette jobber Sabona med å endre. 

I Zimbabwe, har sult og matusikkerhet en sterk sammenheng med politisk ustabilitet, høy arbeidsledighet, og ekstrem fattigdom. Landet fortsetter å oppleve en ekstrem prisvekst, der pengene har mistet nesten all verdi. Mange bedrifter har ikke råd til å betale sine ansatte, og mangel på økonomisk støtte fra staten gjør situasjonen verre. Bedrifter tvinges ut av drift, og arbeidsledigheten er skyhøy. Uten inntekt, sliter stadig flere med å skaffe mat på bordet. Det er antatt at 3,38 millioner mennesker på landsbygda vil være hardt rammet av matusikkerhet i år (IPC Acute Food Insecurity Analysis).

Kyllingproduksjon, grønnsakshager, og matstasjoner på skoler er noen av Sabona sine prosjekter som bidrar til økt matsikkerhet i Zimbabwe. 

Økende klimaendringer er også en kritisk faktor som forsterker matusikkerhet og sult. Zimbabwe er spesielt utsatt for hyppig forekomst av tørke, noe som stadig forverres av klimaendringer. Dette har alvorlige konsekvenser for landbruk, og skaper stor usikkerhet rundt matproduksjon. Spesielt på landsbygda og i mindre lokalsamfunn der befolkningen er høyst avhengig av landbruksproduksjon, er det mange som går en usikker fremtid i vente. Dersom avlingene slår feil, kan en hel landsbygd gå uten tilstrekkelig tilgang på mat i lang tid.

Matusikkerhet og sult har steget ytterligere etter utbruddet av COVID-19. Spesielt på landsbygda har befolkningen slitt med å dekke sine grunnleggende matbehov forårsake av landets lockdowns. Inflasjonssjokk forårsaket av pandemien har ført til økte matpriser og tap av inntekt som følge av lockdowns. Med økte matpriser og synkende inntekt,  står befolkningen i Zimbabwe overfor økt matusikkerhet.    

Kart som viser matusikkerhet i Zimbabwe: Røde områder illustrerer deler av landet som er i fase 4, nød. Oransje områder illustrerer deler av landet som er i fase 3, krise. (Kilde: IPC Acute Food Insecurity Analysis)

Hva gjør Sabona?

Et av FN sine bærekraftsmål dreier seg om å utrydde sult. Dette inkluderer å oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og å fremme bærekraftig landbruk. Dette er mål som Sabona jobber for å oppnå i Zimbabwe. 

FNs bærekraftmål nr. 2: UTRYDDE SULT

Det å få i seg nok mat er en menneskerett.


Sabona har blant annet jobbet med å utvikle grønnsakshager som bidrar til økt matsikkerhet. Utviklingen av grønnsakhager er en bærekraftig løsning som gir lokalsamfunn sikre kilder til næringsrike grønnsaker. Til tross for lange perioder med tørke og klimautfordringer, har drift av grønnsakshager blitt gjort mulig med Sabonas bidrag til flere brønner og tilgang til rent vann. Dette er selvfølgelig også kombinert med fantastisk lokal kunnskap om matproduksjon.   

Både produksjon av kylling og utvikling av grønnsakshager sikrer en selvforsynt fremtid og fremmer selvstendighet. Dette er et av Sabonas grunnprinsipper - hjelp til selvhjelp. 

Kyllingproduksjon er også et av Sabonas viktig prosjekter for å øke tilgang på næringsrik mat. Med Sabonas bidrag av midler og ressurser, er det per dags dato tre velfungerende kyllingoppdretsannlegg med 200-300 Boschveld kylling hver. Dette gir også fantastiske muligheter ved å skape arbeidsplasser som sikrer inntekt og selvstendighet for mange familier.  

Sabona samarbeider også med lokale skoler for å etablere matstasjoner, som innebærer å dele ut mat til skoleelever i Zimbabwe. Ved hjelp av matstasjoner, er skoleelever sikret et næringsrikt måltid hver dag. Dette er til stor hjelp ettersom mange familier ikke har mulighet til å skaffe mat hver dag.

Per dags dato har Sabona fire matstasjoner tilknyttet skolene som gir mat til omtrent 1300 skoleelever. Selv i perioder der skolene har vært stengt grunnet COVID-19, har Sabona jobbet for å sikre at de mest utsatte allikevel har fått mat.

Matstasjoner sikrer næringsrik mat til 1300 skolebarn 

Til tross for at disse prosjektene har bidratt til økt matsikkerhet, er det behov for å utvide. Det er fortsatt mange som lider av sult og matmangel. Sabona ønsker å nå ut til flere for å sikre en bærekraftig fremtid uten sult og matusikkerhet for både nåværende og kommende generasjoner.

Har du lyst til å støtte oss eller bli bedriftspartner? Ta kontakt med oss!
info@sabona.no

Forrige
Forrige

Utdanning er veien ut av fattigdom

Neste
Neste

Psykiske lidelser er ikke bare de rikes problem