Psykiske lidelser er ikke bare de rikes problem

Sabona-ansatt Arnold Gororo mistet sin gode venn Walter Temera 11. november 2018. Han tok sitt eget liv dagen etter en klassetur til Victoria Falls. Det kom som lyn fra klar himmel for Arnold og vennene. Psykiske lidelser er et globalt problem som rammer millioner av mennesker hvert år. Hvorfor blir mental helse ofte glemt når vi snakker om bistand?

I dag er det Verdensdagen for psykisk helse. Stigma og fordommer knyttet til psykiske helseproblemer og -lidelser er en forklaring på hvorfor det ikke snakkes om dette i utviklingsland. I tillegg er det trolig lett å tenke at dette er problemer som forekommer i den rike delen av verden. Er det fordi det drukner i alle andre problemene fattige land står overfor?

Innen 2030 er det spådd at psykiske helseproblemer vil være den største årsaken til sykdom og dødelighet globalt. Og dette kan ikke bekjempes med en vaksine.

Sabona-ansatt Arnold Gororo (til venstre) og hans venn Walter som tok sitt eget liv dagen etter dette bildet ble tatt på en klassetur. 

Sabona-ansatt Arnold Gororo (til venstre) og hans venn Walter som tok sitt eget liv dagen etter dette bildet ble tatt på en klassetur. 

Walter var snart ferdig utdannet.

Ingen av vennene til Walter merket at noe var galt med han dagen før han valgte å avslutte livet sitt. Det var kun en måned til han var ferdig med sin utdannelse.

Arnold forteller oss at han har tenkt og grublet mye på hvorfor de ikke hadde kunne forutse denne tragiske hendelsen. "Vi hadde jo hatt tidenes klassetur med fantastiske opplevelser og ingen av oss så et eneste tegn til depresjon eller andre ting. Er det fordi vi ikke fulgte godt nok med? Eller er det fordi vi på grunn av uvitenhet på området ikke så tegnene?” Spørsmålene er mange.

Arnold sier også at unge i Zimbabwe i dag ikke tør å snakke om mentale problemer. Hans drøm er mer åpenhet og kunnskap om psykiske problemer. Han ønsker at alle som strever må få vite og forstå at det alltid er håp, at det alltid er noen som vil høre på deg og hjelpe.

Etter at Walter tok livet sitt har Arnold tenkte mye på hva han kan bidra med. Selv har han også følt på håpløshet, spesielt før han var så heldig å få jobb i Sabona. Han oppdaget at fysisk aktivitet gjorde han godt, og det sosiale på gymen var vel så viktig. Og etterhvert som han begynt å lese mer om psykisk helse har han og snakket med flere om temaet. Han har innsett at det er mange som har tunge tanker om fremtiden og andre ting. Det har hjulpet han å se at han ikke er alene om å bekymre seg.

Arnold på college, han var en av de heldige på sitt kull som har fått jobb.

Arnold på college, han var en av de heldige på sitt kull som har fått jobb.

Realiteten etter lange perioder med stengte skoler.

Selvmordsraten er økende i Zimbabwe og elevene gjør det dårligere og dårligere på skolen. Det er tydelige tegn på adferdsendringer og lav konsentrasjon og det er nå flere elever som verken kan lese eller skrive. Flere og flere dropper ut av skolene på grunn av angst og mangel på motivasjon.

Lærerne er frustrerte og tall viser at 17% av lærerne i Zimbabwe har begått selvmord (PTUZ, 2021). Vi ser også prostitusjon, rusproblemer, seksuelle overgrep, barn som rømmer hjemmefra, barneekteskap - og i tillegg er psykisk helsevern dårlig eller ikke-eksisterende.

Hva gjør Sabona?

Uansett hvor man er i verden er det like ille å være deprimert. Men av og til kan håp og tilgang på hjelp selvsagt øke sjansene for å komme seg gjennom vonde tider. Zimbabwe har en arbeidsledighet på nærmere 95% og minimal tilgang på helsehjelp. Det kan ta motet fra hvem som helst.

Sabona jobber hardt for å skape arbeidsplasser, bedre helsetilbud og få alle barn og unge gjennom skolen.

Gjennom pandemien har Sabona jobbet hardt for å håndtere krisene som har oppstått som et resultat av skolenedstengningene. Et tiltak er å betale lærere ekstra i helgene for å ha privattimer med elever som ikke har forutsetninger for å ha hjemmeskole, fordi de ikke har tilgang på internett og teknisk utstyr. Mange har heller ikke ressurssterke foreldre.

Å droppe ut av skolen kan få alvorlige konsekvenser. Derfor har Sabona igangsatt et prosjekt som fanger opp elever og sysselsetter dem innen jordbruk (dyrke grønnsaker og kyllingproduksjon). Håpet er å gi disse ungdommene muligheter og håp om at det finnes alternativer for dem til å skape sin egen fremtid.

Har du lyst til å støtte oss eller bli bedriftspartner? Ta kontakt med oss!
info@sabona.no

Forrige
Forrige

Millioner av mennesker i Zimbabwe har ikke tilgang på mat

Neste
Neste

Flere billetter lagt ut til Standup Aid på Latter 18. oktober!