2021 OPPSUMMERT

Den gode nyheten er at Sabona har kommet seg gjennom nok et uvanlig og utfordrende år! 2021 ble et år til med pandemi med flere nye virusvarianter, det har påvirket hver og en av oss direkte eller indirekte. I Nord-Matabeland, hvor vi jobber, er konsekvensene store og det har oppstått nye utfordringer utover de man allerede hadde.

Det sies at den fattige delen av verden er satt tilbake med flere tiår, for første gang stiger antall ekstremt fattige i verden. “En generasjon med framgang er snudd til tilbakegang”, sier direktør i Norad Bård Vegard Solhjell til Dagsavisen.”

Pandemiens negative påvirkningene for sårbare samfunn har heldigvis blitt utjevnet av Sabonas positive og vellykkede utviklingsprosjekter, som igjen har vært mulig på grunn av den alltid stødige og entusiastiske støtten Sabona Norge har fått fra sine givere og partnere!

Her kommer en oversikt over noe av det vi fikk til i 2021:

  • Vi har delt ut mat til 1300 barn og deres familier, dvs. 4000 mennesker har fått næringsrik mat gjennom året når skolene har vært stengt (og derfor stengte matstasjoner på skolene hvor barna normalt får sitt daglige næringsrike måltid). 409 barn sikret skolegang (skoleavgift) og skolemateriell gjennom vår fadderbarnordning.

  • Tradisjonen med å dele ut mat til jul, slik at familiene har mat på bordet når de samles i høytiden, ble gjennomført til stor begeistring. 635 husstander mottok matkurv,dvs at mer enn 3200 mennesker kunne spise seg mette gjennom denne julen! Følgende ble delt ut til hver familie: 20 kg maismel, 2 kg sukker, 1 kg salt, 2 kg bønner, 2 kg soya chunks, 2 liter matolje, 2 kg ris samt 1 kg såpestykke.

  • 3 nye brønner er boret og vil gi rent vann til mer enn 2000 mennesker. I tillegg er ytterligere 12 brønner i andre landsbyer reparert og arbeidet er utført av de som har blitt kurset av Sabona. Dette er viktig for sysselsettingen, for å redde avlinger i tørkeperioder og ikke minst for at skolebarn kan prioritere skole og lek fremfor den harde jobben det er å bære vann.

  • Sabona har klart å opprettholde og utvide grønnsakhager og kyllingproduksjon det siste året. Bl. a. gjorde en vellykket påskekampanje det mulig med innkjøp av nesten 2500 kyllinger. 3 kyllinganlegg som nå kan holde 600 kyllinger. Disse viktige prosjektene sørger for tilang på næringsrik mat og skaper arbeidsplasser. Det er svært viktig i et land med mer enn 90% arbeidsledighet. Enker, tenåringsmødre, barn og ungdom som dropper ut av skolen og familier hvor barn er familiens overhode har vist interesse i å starte med kyllingproduksjon. Vi fokuserer på opplæring og hvordan avlinger og kyllinger kan markedsføres og selges. Pandemi og lockdown har selvsagt gjort det vanskelig å omsette varer i 2021.

  • Ekstraundervisning for elever for å innhente tapt lærdom pga. stengte skoler. Sabona har betalt lokale lærere ekstra for å ha undervisning i helgene. 26 lærere, herav 18 ungdomsskole- og videregåendelærere og 8 barneskolelærere, har jobbet for å ta igjen tapt undervisning slik at elevene kan bestå de nasjonale prøvene for å komme videre til neste skoletrinn! Dette er en svært viktig oppgave for Sabona. Å droppe ut av skolen kan få alvorlige konsekvenser. I tillegg ble en svært viktig og vellykket “karrieredag” arrangert for å motivere elever til å fullføre skolen.

  • 21 nye arbeidsplasser er skapt og totalt har Sabona skapt 391 arbeidsplasser. Med dette bekjemper vi fattigdom og skaper håp. Et eget ungdomsprosjekt - Youth Empowerment - er opprettet for å ivareta de som dropper ut av skolen, blant annet er sysselsetting innen matproduksjon en del av dette. I tillegg er det fokus på informasjon om vaksiner, trakassering av alle slag, rettigheter, kjønnsdiskriminering, vold og mental helse.

  • Vi har hatt stort forkus på informasjonskampanjer om vaksine mot Covid-19, da skepsisen er stor og det er lite informasjon og mye feilinformasjon og konspirasjonsteorier. Sabona har vært med på å rulle ut vaksiner i Nord-Matabeleland samt bidratt med smittevernutstyr til skoler og klinikker. Plakater om viruset og smittevern er hengt opp ved brønner og andre steder folk samles.

  • Livsnødvendig hjelp og store operasjoner har blitt gitt flere pasienter og Sabona sørger fremdeles for at en lege er på besøk i landsbyene på månedlig basis. Dette har stor verdi for alle de som ikke har noen mulighet eller penger til å reise flere mil til nærmeste sykehus, ei heller betale sykehusregningen.

  • Tegningene til Sabona Development Centre (SDC) er klargjorte og byggingen skal gjøres i faser. Første fase vil bli å få opp kyllinghus med plass til 1500 kyllinger. SDC skal bli et sted for opplæring, omsetning og produksjon og vil skape arbeidsplasser for kommende generasjon.

  • Tidligere påbegynte prosjekter er ferdigstilt: Et falleferdig klasserom er sikret og renovert, og et stort nytt skolekjøkken er klart. Det betyr at elever nå slipper å ha undervisning i et usikret klasserom eller utendørs under et tre, og den daglige skolematen til hundrevis av elever kan tilberedes enklere og under tak.

Utdanning skaper håp.

Matproduksjon er viktig i Nord-Matabeleland hvor matmangelen er stor. Det er ingen garanti for et daglig måltid.

Tusen takk

Mange i Zimbabwe går dagevis uten mat. Og over hele landet ser vi unge, mødre og fedre i desperasjon. Prostitusjon og barneekteskap øker. Over fem millioner mennesker (1/3 av befolkningen) vil ikke ha nok å spise iflg Worldbank. Som vi vet er det stor urettferdighet hva gjelder fordeling av vaksinasjon globalt, mange afrikanske land ligger langt etter resten av verden. Sabona er lite byråkratisk og har lang erfaring med endring og kriser, og under pandemien har vi kunnet snu oss raskt rundt for å håndtere nye kriser. Vi står på videre og har tro på at 2022 og fremtiden blir bedre for alle. Vi skal utdanne flere og skape jobber og gjøre alt vi kan for å sikre fremtiden til kommende generasjon!

Tusen takk for at du er med på å skape varige endringer og håp for fremtiden!

Her kommer en takknemlig hilsen fra vårt team i Bulawayo:

“We give thanks to Sabona Norway for their unwavering support in ensuring that Sabona continues to change lives in communities. The community developmental initiatives in Zimbabwe did not collapse during these challenging times and for that we say “tusen takk”.”

Tusen takk!  Twalumba loko!  Siyabonga!

Forrige
Forrige

2021 SUMMARY

Neste
Neste

Julebrev 2021