Arbeid

Gjennom hjelp til selvhjelp og bærekraftige løsninger ønsker Sabona å gi unge muligheter til å skape en bedre fremtid for kommende generasjon.

  • Sabona Development Center

    Sabonas største prosjekt noensinne er utvikling av Sabona Development Center (SDC). Høsten 2022 har det første kyllinghuset av fire blitt satt opp! 1000 kyllinger er nå ankommet.

    Zimbabwe sliter med såkalt «brain drain» grunnet lite økonomisk vekst og bedre muligheter i naboland. Lokalbefolkningen mangler muligheter for jobb og yrkesopplæring. Samtidig grenser vårt prosjektområde i Nord-Matabeleland til Hwange National Park, en av Afrikas flotteste nasjonalparker med mange Safari Lodger med turister. I tillegg ligger de berømte Victoria Fallene bare et par timer unna.

    Drømmen bak SDC er å skape et samlingspunkt for opplæring og salg hvor turister fra områdets safari lodger kan møte de som selger produkter og tjenester. I tillegg kan hoteller og lodger gjøre sine innkøp lokalt. Ideen er å samle opplæring, jobbmuligheter og et marked på et og samme sted. Sakte, men sikkert vil det bidra til utvikling som kan løfte et helt samfunn. SDC skal bli et prakteksempel på bærekraft hvor en del av all omsetning skal gå tilbake til samfunnet og andre lokale prosjekter.

    The background for this project derives from the lack of jobs and vocational education in Zimbabwe. The unemployment rate in Zimbabwe is currently at a staggering 95 %, leaving a lot of newly educated young adults without the possibility of employment. The increasing number of students who drop out of school will be even more vulnerable as they have little to no means to get into any job market.

    One of the goals of Sabona Development Centre is to help those who have fallen out of the traditional educational system to get vocational training in a line of work that can help them make a living and become contributing members to society. During earlier projects, Sabona have successfully been able to provide vocational training to both young women and men, but now the ambition is to centralize these efforts to provide opportunities for the entire community. Furthermore, SDC will also create a marketplace for the sale of goods and services generated from the vocational school.

    Sabona also wants to utilize the sewing groups and farmers in the community who have the means to produce, but not to sell or distribute their goods. There is ample production in the region, but it is not centralized. Placed right at the entry of Zimbabwe’s biggest national park and on the main road to Victoria Falls, the Development Centre will be a natural and centralized gathering spot and sales point for schools, locals, safari lodges and tourists on the road.

    This project is off to a great start. Land has been allocated, water has been found and the plans for drilling a well are being developed.

  • Kyllingproduksjon

    Kyllingproduksjon bekjemper fattigdom

    Sabona har nå 4 kyllinganlegg. Å holde kyllinger endrer positivt livene til fattige familier på landsbygda. Det gir mulighet for å skape seg et levebrød. Kyllingbøndene på landsbygda kan tjene penger til livsopphold ved å selge modne kyllinger, egg og kyllinggjødsel. Kyllingene, innmaten og eggene gir viktige næringsstoffer og proteiner. Kyllingproduksjon bidrar til å lindre fattigdom og til økt matsikkerhet. Omtrent 50 kyllinger kreves for å opprettholde en husholdning. Sabona samler inn penger til “kyllingstartpakker”.

    2004 var starten på dette livsviktige prosjektet innen matvareproduksjon. Da noen av landsbyenes HIV-positive medlemmer åpnet seg, på tross av stigmatiseringen, og fortalte om sin sykdom og dens utfordringer, begynte flere å støtte hverandre og snakke om hvordan man best kunne håndtere sykdommen. Gruppens medlemmer steg raskt i antall. Næringsrik mat er viktig for å kunne leve med sykdommen. Næringsrikmat er viktig for alle. Derfor satser Sabona nå på kyllingoppdrett.

    I 2018, etter suksessen med grønnsakhagene, ble gruppens drøm og idé til kyllingproduksjon en realitet med hjelp fra Sabona, som har vært med å forme prosjektet og bistått med midler og ressurser slik at denne sårbare gruppen skal ha tilgang på næringsrik mat og penger til å få legehjelp. I dag består gruppen av 108 medlemmer som har delt seg inn i tre grupper fordelt etter område. Tre velfungerende kyllingoppdrettsanlegg har i dag mellom 200-300 Boschveld-kyllinger hver.

    Denne rasen skal være hardføre og motstandsdyktige og ha evne til å tilpasse seg forholdene på landsbygda, samt at den vokser relativt raskt. Det gis opplæring om dyrehold og -velferd, vaksinering og annet. Anleggene bidrar til kjærkommen næring og inntekt som gjør at gruppen har mulighet til å skaffe seg noe midler til kostnader knyttet til sykdommen. Men ikke nok. Det er fremdeles et behov for å øke kyllingproduksjonen samt bistå i å fremme salgsarbeidet. Sabona jobber nå hardt for å oppskalere produksjonen slik at hele regionen på sikt skal kunne leve selvstendige og verdige liv.

    Det skal gis opplæring, det skal markedsføres og selges. Familier skal se at det er håp for fremtidige generasjoner. Ved å skape små familiebedrifter skal vi sakte med sikkert sikre kjærkommen inntekt, selvstendighet og nok mat i grytene. Det er mulig. Og det er på tide.

  • Grønnsakshager

    Vi har nå 7 grønnsakshager som nå kan omsettes til omårdets turisthoteller. Salget er i gang! Tilgang på vann skaper denne muligheten. Brønnene gir kapasitet for vanning av nye grønnsakshager og andre aktiviteter som produksjon av murstein. Grønnsaker er en kilde til ernæring og viktig i den langsiktige planleggingen av utviklingen av lokalsamfunnet.

    Grønnsakshagene er bygget opp med enkle vanningssystemer som er knyttet til en brønn eller en tank. Nå får flere muligheten til å dyrke frem spinat, gulrøtter, salater, kål og andre grønnsaker. Frukttrær som mango, papaya og appelsiner har gitt en variasjon til de ville fruktene. Hvitløk er også blitt introdusert som en rik næringskilde. Støttegruppen for HIV/AIDS har egne hager for de syke og eldre, noe som har bidratt betraktelig til å gi bedre og styrket helse.

    Rapporter fra de lokale helseklinikkene sier at etableringen av sikre vannkilder med tilgang på rent vann også har en positiv effekt på hygiene, sanitær og hindring av spredning av sykdommer, som igjen er avgjørende for god helse.

    Sabona har også bidratt med inngjerding av grønnsakshager for å unngå at elefanter tråkker ned og ødelegger frukten og grønnsakene i hagene.

  • Sygrupper

    Ideen om sygrupper kom etter at 30 kvinner i landsbyen Kulisumpula ønsket å skape sin egen arbeidsplass. I dag syr de skoleuniformer for fadderordningen til Sabona og lager kurver for salg gjennom HG Collection i Norge. De har bygget sitt eget verksted som er landsbyens store stolthet.

    Kulisumpula Women's Group mål da de startet opp var å: Inspirere lokalbefolkningen til å starte egne prosjekter, skape arbeidsplasser og jobbe mot fattigdom.

    Det har de klart! I dag har de skapt sine egne arbeidsplasser, de tjener sine egne penger, de har inspirert to andre kvinnegrupper til å starte opp sine prosjekter, og de har inspirert mennene i landsbyen til å starte sitt eget verksted! Kvinnegrupper i Kujatana og Zaman har også, gjennom støtte fra Sabona, fått arbeidssted og nødvendig utstyr til å starte egne sygrupper. Dermed er det nå tre velfungerende sygrupper i Zimbabwe som gir kvinnene en meget kjærkommen inntekt.

    Sygruppene skaper arbeidsplasser der kvinner fletter kurver som blir solgt blant annet i norske butikker, og de syr skoleuniformer som blir brukt i fadderordningen vår og solgt til foreldre og skoler. Systuene er avhengige av symaskiner som ikke går på strøm. Dette har Sabona også bistått til og det har blant annet blitt sendt ned mange gamle Singer symaskiner. Kvinnene får opplæring og trening fra innleide syersker og de eldre lærer bort tradisjonelle måter å lage produkter på. Dermed videreføres den helt unike måten å lage kurvene på til nye generasjoner. Prosjektet innebærer også kurs i produktdesign, markedsføring og salg.

  • Kultur og miljø

    Sabona har siden oppstart arrangert mange konserter og kulturopplevelser for menneskene i Zimbabwe. Sammen har vi klart å skape en arena der alle i lokalbefolkningen kan delta og samles rundt konsertopplevelser. Spesielt rundt juletider har det vært fokus på å tilby landsbybefolkningen musikk, dans og teaterarrangementer som til vanlig stort sett er forbeholdt de som bor i byene.

    Sabona støtter også idretten i Zimbabwe da vi mener dette er viktig for å skape litt glede og moro i hverdagen. Støtte til utstyr, drakter og midler til å være med i turneringer er eksempler på hvordan Sabona har bidratt til å skape idrettsglede i en ellers dyster hverdag. I tillegg til å ha gitt mange lag muligheten til å delta i turneringer innenfor både netball og fotball har Sabona til og med arrangert en fotballturnering selv! Turneringen var en stor suksess og 6 lag deltok.

    Gjennom Foretaksfondet eller “Small Business Fund” har Sabona støttet entreprenører i lokalsamfunnet. Sabona har tatt imot søknader fra lokalbefolkningen og støttet forskjellige foretak. Det er utarbeidet retningslinjer for hvilke foretak som vil motta støtte, og foretakene som støttes bør ha merverdi for lokalsamfunnet.